שבע המלצות לרכיבות צפייה במטר המטאורים
מטאורים הם גושי סלע קטנים הנלכדים בכוח המשיכה של כדור הארץ. בכניסתם לאטמוספרה, הם מתלהטים מהחיכוך במהירות גבוהה עם האוויר ובכך מפיצים פס אור בשמי הלילה. רוב המטאורים נוצרים מכוכבי שביט, שאת מסלולם, כמו מסלולו של כדור הארץ, ניתן לחזות מראש ולהתכונן מבעוד מועד לבואם.
מטר הפרסאידים הוא תוצאה של מפגש כדור הארץ עם שובל כוכב השביט סוויפט-טאטל, והוא מטר המטאורים החזק ביותר בשנה. בשיאו ניתן לצפות בקרוב למאה מטאורים בשעה. המטר מופיע רק בחצי הכדור הצפוני, בין ה- 17 ליולי עד ה- 24 לאוגוסט. שיא המטר יהיה השנה בין 8 ל- 14 באוגוסט.
עוד נתון שכדאי לקחת בחשבון הוא מופע הירח. אמנם הירח אינו מלא בימים הקרובים, אך עדיין מוטב לכוון לשעות בהן השמיים יהיו ללא אור ירח, כדי לראות טוב יותר את מטר המטאורים.
מומלץ לבדוק את מועדי זריחת הירח ועוצמתו לקראת היציאה לתצפית
בבחירת יעד הצפייה שלכם, שימו לב שאתם לא נכנסים חלילה לשטחי אש או לשמורות טבע בהן אסורה התנועה בלילה. לאור זריחת הירח המאוחרת, מומלץ לצאת בשעות אחר הצהריים המאוחרות לדרך, כאשר האוויר נעים יותר וקרני השמש האחרונות מיפות כל פינה בטבע. זאת ועוד, יהיה נוח ובטוח יותר להגיע לנקודת התצפית באור אחרון.
הדרך הטובה ביותר לצפייה היא במקום בו זיהום האור נמוך במיוחד. מקום בו אין תאורה מלאכותית. לשם כך מומלץ לצאת אל מחוץ לעיר, הרחק מישובים מוארים. המדבר הוא אזור מועדף לכך, גם בגלל זיהום האור הנמוך וגם בזכות הסיכוי הנמוך לעננות (בעיקר בקיץ). אם לא די בכך, הרי שהשקט סביב מקנה לנו אווירה מושלמת לצפייה בפליאה הקוסמית הזו.
לעין האנושית לוקח בסביבות חצי שעה להתרגל לחשכה, לכן כאשר הגעתם לנקודת התצפית הקפידו לכבות פנסים מכל סוג ולהתרגל אט-אט לחשכה. ומה לקחת אתכם: מחצלת, יין, נשנושים ואלטוש. למגיעים להר הנגב ומצפה רמון, מומלץ להצטייד בפליז עבה ואף אוהל כדי לא לחזור רטובים. בערבים קריר ולאחרונה החל טל. מי שיכול להישאר עד הזריחה יזכה כנראה לחזות במראה המדהים של מפלי הערפילים הנשפכים למכתש רמון (תודה ליפתח דבש על הטיפ).
להלן שבע המלצות על נקודות טובות לצפייה אסטרונומית במטר המטאורים, שקלים להגעה גם עם אופנוע:
1. גבעת הכתובות
גבעה עם ציורי סלע מהעתיקים שנמצאו בנגב. רוב הכתובות והציורים בשיפולי הגבעה, בצלע הצפון מערבית שלה.
להגעה, רכבו ל"חאן בארותיים" (קישור הגעה), חנו בבטחה בכניסה לחאן והמשיכו ברגל 800 מטר על השביל. רוכבי אדוונצ'ר (עם מרווח גחון של 20 ס"מ לפחות) יכולים להגיע ברכיבה עד למרגלות הגבעה.
ניתן לתאם ארוחת ערב ואף לינה בחאן בארותיים.
2. גן הפסלים
ניתן להתמקם על המצוק הצופה אל מכתש רמון. רוכבים למצפה רמון, בכיכר שבכניסה לעיירה פונים שמאלה לדרך נוף הפסלים. חפשו פינה נחמדה על הדרך לעצור ולכן ברגל לכיוון המצוק. זהירות לא להתקרב יותר מדי לפי המצוק.
3. חניון לילה הר ארדון
בלב מכתש רמון יש גבעה צופה ויפה. אין מים או שירותים, אבל ניתן להקים במקום גם מאהל ללינה. הדרך להר כוללת רכיבת שטח בת 12 ק"מ. הדרך לא קשה, אך מיועדת לרוכבים בעלי ניסיון שטח. שימו לב, התנועה בשעות החשכה אסורה במכתש רמון (גם ברגל), מעבר לחניון בארות. למגיעים לחניון הר ארדון, נא להיערך ללינת שטח במקום עד הבוקר (תודה לגיא כהן על הדגש).
4. חניון לילה נקרות
קרוב לכביש 40, היורד ממצפה רמון, בנקודה בה הנחל חוצה את הכביש. גם כאן מדובר בחניון ללא מים או שירותים, אבל מותר לשהות בו במהלך הלילה.
5. מצפור עומר
לזכר סרן עומר רובינוביץ ז"ל. מפקד ביחידת אגוז, יליד ערד, שנפל במבצע "עופרת יצוקה". במקום ספסל סלע ותצפית אל הרי מואב ודרום הר חברון. הכביש קרוב למצפה ומשם עולה שביל אל המצפור.
6. הר הגמל
הר הצופה למכתש רמון. במקום נהגו בעבר להיפגש בני שבט עזאזמה הבדואי. על ההר הטבעי נבנתה מרפסת יפה המשקיפה על המכתש. ניתן להגיע עם אופנוע ממש קרוב.
7. מצפה מנחת המסוקים בצוקי דרגות
מצפה מהמם על ים המלח. שימו לב, הלינה במקום אסורה בגלל שזו תחילתה של שמורת טבע.
בלילות רביעי עד שישי (12-14.8) הבטיחו בכפר הנופש הסמוך להחשיך את תאורת הכפר, כדי שתוכלו ליהנות מצפייה מדברית ברורה במטר המטאורים הקסום.
צפייה מהנה ואם יש לכם המלצות נוספות למקומות שווים, אשמח להוסיף אותם לרשימה בציון שמכם. תודה.
מקומות נוספים לתצפיות
בדרך דרומה, לפני מצפה רמון, נפנה בצומת הרוחות ימינה לכביש 171. לאורכו ניתן לעצור לתצפית בחניוני הלילה: דורבן, מחנה שידרית הנטוש (משטחי אספלט ורחבות גדולות) ובורות לוץ, שם יש גם מים ושירותים (תודה לשוקי גבזה).
Comments